Ανάμεσα στις προτεραιότητες της Οργάνωσης μας είναι η συμβολή στη σύσταση, νομοθέτηση και εφαρμογή πλέγματος πολιτικών που να αγκαλιάζουν ουσιαστικά τα ζητήματα των εξαρτήσεων. Σε αυτή τη μάχη χρειάζεται να συστρατευθούν ταυτοχρόνως η πρόληψη, η καταστολή, η θεραπεία, η μείωση της βλάβης και η κοινωνική επανένταξη. Ευελπιστούμε και προσδοκούμε σε ένα κράτος που θα λαμβάνει σοβαρά υπόψη τα ζητήματα των εξαρτήσεων και οι πολιτικές που εφαρμόζει να είναι ουσιαστικές.
Είναι σημαντικό στο πλέγμα πολιτικών για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση των εξαρτήσεων να συμπεριλαμβάνεται και η πολιτική της Μείωσης της Βλάβης. Ο περιορισμός των συνεπειών της χρήσης μπορεί να είναι πολύ ωφέλιμος για το άτομο και δεν μπορεί να παρακάμπτεται!
Τι εννοούμε με τη φράση Μείωση της Βλάβης;
Ο όρος Μείωση της Βλάβης είναι σχετικά πρόσφατος. Η πολιτική αυτή αναγνωρίζεται ως ένα μέσο ενάντια στον αγώνα κατά των ουσιοεξαρτήσεων και των εξαρτητικών συμπεριφορών. Βασικός στόχος της πολιτικής αυτής είναι ο περιορισμός των κινδύνων που σχετίζονται και είναι πιθανόν να προκύψουν από τη χρήση/κατάχρηση ουσιών νόμιμων και παράνομων, τόσο σε επίπεδο ατόμου, όσο και σε επίπεδο προστασίας της δημόσιας υγείας.
Aυτές οι συντονισμένες παρεμβάσεις στοχεύουν στην ελαχιστοποίηση των βλαβερών συνεπειών και δεν έχουν ως απόλυτο στόχο, απαραίτητα τη διακοπή της χρήσης!
Ωραία! Και τι μπορεί να περιλαμβάνετε στη Μείωση της Βλάβης;
Υπάρχουν κάποια μέτρα που υπάγονται σε αυτή την πολιτική και επιτυγχάνουν τον σκοπό – τη μείωση της βλάβης – τόσο σε ατομικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο! Οι παρεμβάσεις, τα προγράμματα, οι πολιτικές και οι δράσεις για τη μείωση της βλάβης, επιδιώκουν τον περιορισμό των αρνητικών συνεπειών και επακόλουθών που σχετίζονται με τη χρήση ουσιών (μετάδοση μολυσματικών ασθενειών, τραυματισμοί, εγκληματικότητα, θάνατοι, κ.ά.).
Κάποια απο αυτά τα μέτρα είναι:
■Έλεγχοι για την οδήγηση υπό την επήρεια παράνομων και νόμιμων ουσιών.
*Ως ΟΦΣΕΑ πιστεύουμε πως είναι σημαντικό να αυξηθούν οι έλεγχοι Νάρκοτεστ και όπως αυτοί γίνονται σε γενικό πληθυσμό – ούτως ώστε να υπάρχει αποτύπωση της πραγματικής εικόνας του προβλήματος.
■ Προγράμματα ανταλλαγής συριγγών.
■ Προγράμματα φαρμακευτικής υποστήριξης
■ Εκπαίδευση του ατόμου σε ασφαλέστερες πρακτικές χρήσης.
■ Εκπαίδευση του ατόμου για υγιή σεξουαλική συμπεριφορά.
■ Παρεμβάσεις εκτός δομών και “δουλειάς στο δρόμο”.
■ Εκπαίδευση ομοτίμων.
■ Πρόληψη / διάγνωση / θεραπεία νοσημάτων.
■ Χορήγηση ναλοξόνης.
Τα πιο πάνω μέτρα αποσκοπούν στη μείωση των κοινωνικο-οικονομικών επιπτώσεων και των επιπτώσεων στην υγεία του ατόμου ευρύτερα και συμβάλουν στη μη επιδείνωση της ποιότητας της ζωής του.
Η λογική της Μείωση της Βλάβης στηρίζεται στο ότι το άτομο ενέχεται να μην είναι έτοιμο τη δεδομένη στιγμή να σταματήσει τη χρήση ουσιών. Η πολιτική αυτή μέσα από την εφαρμογή της επιδιώκει και επικεντρώνεται στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής αυτών των ανθρώπων, κατ’ επέκταση του άμεσου περιβάλλοντος τους και ευρύτερα της κοινωνίας.
Η Μείωση της Βλάβης μπορεί να είναι πολύ επωφελής – ιδιαιτέρως για τα ίδια τα άτομα που κάνουν χρήση!
Ένα πρόσθετο πρόβλημα που μπορεί να προκύψει είναι η μετάδοση μολυσματικών ασθενειών ανάμεσα στους χρήστες.
Ανάμεσα στις Γενικές Επισημάνσεις της Ευρωπαϊκής Έκθεσης για τα Ναρκωτικά (2022), υπογραμμίζεται η ανάγκη για ενδυνάμωση των υπηρεσιών μείωσης της βλάβης και θεραπείας για άτομα που κάνουν ενέσιμη χρήση – όχι μόνο οπιοειδών – αλλά και άλλων συνθετικών ουσιών.
Την Ευρωπαϊκή έκθεση για τα ναρκωτικά: Τάσεις και εξελίξεις (2022) του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ; EMCDDA) μπορείς να τη βρεις εδώ: https://www.emcdda.europa.eu/index_en
* Το ΕΚΠΝΤ παρέχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της τεκμηριωμένα, αντικειμενικά, αξιόπιστα και συγκρίσιμα στοιχεία. Οι καταγραφές γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και παρέχονται πολύτιμα στοιχεία για τα ναρκωτικά και την τοξικομανία, καθώς και για τις συνέπειές τους. Στόχος του η χάραξη πολιτικής και η κατάρτιση πρωτοβουλιών καταπολέμησης των ναρκωτικών.
■ Αύξηση της προστασία της υγείας του ίδιου ατόμου και της δημόσιας υγείας.
■ Αύξηση των πιθανοτήτων για μείωση των θανάτων που συνδέονται με την υπερβολική δόση ουσιών.
■ Μείωση της πιθανότητας μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών, όπως ο ιός του HIV και της ηπατίτιδας.
■ Μείωση των ατυχημάτων που προκαλούνται από την οδήγηση υπό την επήρεια ουσιών, νόμιμων και παράνομων.
■ Πρόληψη άλλων προβλημάτων υγείας που συνδέονται με την ενέσιμη ή προβληματική χρήση ουσιών.
Οι πολιτικές της Mείωσης της Bλάβης προβλέπουν στον περιορισμό των κοινωνικών συνεπειών και των συνεπειών στην υγεία που συνδέονται με τη χρήση και κατάχρηση ουσιών. Πρόσθετα, συμβάλει στον περιορισμό περιστατικών οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ και παράνομων ουσιών.
Η Mείωση της Bλάβης και η πρόληψη των βλαβερών συνεπειών που επιφέρει η χρήση ουσιών εξάρτησης εντάσσεται στους στόχους της Εθνικής Στρατηγικής για Αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων 2021-2028.
Ως ΟΦΣΕΑ πιστεύουμε πως η μείωση της βλάβης και γενικά η ουσιαστική διαχείριση τους θέματος των εξαρτήσεων πρέπει να αποτελεί στόχο της δημόσιας υγείας και το κράτος να το έχει μέσα στις προτεραιότητες του.
Η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ) σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας εγκατέστησαν μηχανές αυτόματης παροχής κουτιών μείωσης της βλάβης (vending machines).
Βασικός στόχος του έργου είναι η παροχή εύκολης πρόσβασης σε κουτιά μείωσης της βλάβης από άτομα που κάνουν χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, με επιδίωξη να μειωθούν οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την ενέσιμη χρήση ουσιών.
Η αξιοποίηση των συγκεκριμένων εργαλείων μείωσης της βλάβης μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό λοιμωδών νοσημάτων, όπως ο ιός της Ηπατίτιδας Γ (HCV) και ο ιός του HIV, αλλά και από άλλους κινδύνους υγείας που απορρέουν από την κοινή ή επαναλαμβανόμενη χρήση συριγγών και άλλων ενέσιμων εργαλείων.
Αυτή η κίνηση προσδοκάει στην αύξηση της πρόσβασης στις αποστειρωμένες βελόνες και σύριγγες. Η πρόσβαση είναι εύκολη και διαθέσιμη 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες τη βδομάδα και επιδιώκεται να παρέχεται κάποιος βαθμός ανωνυμίας στην πρόσβαση.
Έξω από το Κέντρο Άμεσης Πρόσβασης και Μείωσης της Βλάβης ΣΤΟΧΟΣ (κέντρο Λευκωσίας)
Παλιό Νοσοκομείο Λεμεσού (πλησίον του προγράμματος ΣΩΣΙΒΙΟ)
Παλιό Νοσοκομείο Λάρνακας (πλησίον Υγειονομικού)
Κέντρο Υγείας Αμμοχώστου (στην είσοδο)
Εξωτερικός χώρος στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου (πλησίον Τμήματος Πρώτων Βοηθειών).
Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας Υπουργείου Υγείας (Νοσοκομείο Αθαλάσσας, τηλ.: 22 402194/ 22 402130)
Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας Υπουργείου Υγείας (Παλαιό Νοσοκομείο Λεμεσού, τηλ.: 25 305111 Γρ. Νοσ. / Γρ. Ψυχ. Στήριξ. 25 305077)
Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας Υπουργείου Υγείας (Παλαιό Νοσοκομείο Λάρνακας, τηλ.: 24 828795)
Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας Υπουργείου Υγείας (Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, τηλ.: 26 803144/ 26 803174)
Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας Υπουργείου Υγείας (Κέντρο Υγείας Αμμοχώστου, τηλ.: 23 815078/ 23 815089)
Παγκύπριος Αντιναρκωτικός Σύνδεσμος και Νοσηλευτικές Υπηρεσίες Υπουργείου Υγείας (Mαρίας Συγκλητικής 1, 1011 Λευκωσία, τηλ.: 22 460077)
Λεωφ. Μεσαορίας 5, Πύλα 7081, τηλ.: 70000659, 24 645333
«ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ» (Λεωφ. Μεσαορίας 5, Πύλα 7081, τηλ.: 24 645333)
Πάφος (Aκίνητα Μητρόπολης Αγ. Ανάργυροι, Διαμέρισμα 3, Λεωφ. Αγαπήνωρος, 8049 Πάφος, τηλ: 26 941919)
Ελευθερίας 4, Πέρα χωρίο Νήσου, 2571 Λευκωσία, τηλ.: 22 524826
Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ αρ. 18, Thea Complex , Αυγόρου 5510, τηλ.: 23 923232
Ιωσήφ Χατζηιωσήφ 35 και Ανδρέα Αβρααμίδη, 1ος όροφος, 2028, Στρόβολος, Λευκωσία, τηλ: 22 442966
Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας Υπουργείου Υγείας (Νοσοκομείο Αθαλάσσας, τηλ.: 22 402194/ 22 402130)
Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας Υπουργείου Υγείας (Παλαιό Νοσοκομείο Λεμεσού, τηλ.: 25 305111 Γρ. Νοσ. / Γρ. Ψυχ. Στήριξ. 25 305077)
Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας Υπουργείου Υγείας (Παλαιό Νοσοκομείο Λάρνακας, τηλ.: 24 828795)
Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας Υπουργείου Υγείας (Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, τηλ.: 26 803144/ 26 803174)
Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας Υπουργείου Υγείας (Κέντρο Υγείας Αμμοχώστου, τηλ.: 23 815078/ 23 815089)
Παγκύπριος Αντιναρκωτικός Σύνδεσμος και Νοσηλευτικές Υπηρεσίες Υπουργείου Υγείας (Mαρίας Συγκλητικής 1, 1011 Λευκωσία, τηλ.: 22 460077)
Λεωφ. Μεσαορίας 5, Πύλα 7081, τηλ.: 70000659, 24 645333
Έχεις δει ποτέ τη Κινητή Μονάδα της ΑΑΕΚ; Την επόμενη φορά μπορείς να πλησιάσεις και να λάβεις περισσότερες πληροφορίες. Οι κινητές μονάδες μείωσης της βλάβης είναι μια πρακτική που εφαρμόζονται σε πολλές χώρες διεθνώς.
■ Εύκολη πρόσβαση στην πληροφόρηση για ασφαλή χρήση και άλλα θέματα υγείας.
■ Παροχή συμβουλών για ασφαλή χρήση.
■ Παροχή και ανταλλαγή συριγγών.
■ Ενημέρωση για τις παρεχόμενες Υπηρεσίες.
■ Διενέργεια ειδικών διαγνωστικών τεστ για τους ιούς HIV, HCV, HBV.
■ Παροχή ειδών προσωπικής υγιεινής και προφυλακτικών.
■ Κοινωνική στήριξη.
Η μονάδα αλλάζει τοποθεσία παρέχοντας ένα επίπεδο ανωνυμίας και εύκολης πρόσβασης.
Αυτή του είδους η πρακτική μπορεί να είναι πιο ελκυστική για άτομα που παρουσιάζουν προβληματική χρήση και υιοθετούν συμπεριφορές υψηλού κινδύνου, αλλά και άτομα από διάφορα κοινωνικο-οικονομικά στρώματα, που είναι λιγότερο πιθανόν να προσεγγιστούν από άλλα μοντέλα υπηρεσιών.
Μάθε περισσότερα για την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ) στην ιστοσελίδα της: www.naac.org.cy/
Παρέχονται εξετάσεις για λοιμώδη νοσήματα (HIV, Ηπατίτιδα Β και Ηπατίτιδα Γ) δωρεάν, εμπιστευτικά και ανώνυμα στα ακόλουθα Συμβουλευτικά Κέντρα των Κρατικών Νοσοκομείων:
I. Γρηγόρειος Κλινική Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας – τηλ. 24 800466
II. Συμβουλευτικό Κέντρο Ειδικών Ιογενών παθήσεων στο Νοσοκομείο Αρχ. Μακάρειος ΙΙΙ, Λευκωσία – τηλ. 22 405492
III. Συμβουλευτικό Κέντρο Ειδικών Ιογενών Παθήσεων Κέντρου Υγείας Λινόπετρας – τηλ. 25 804102, 95 722559.
Στον αγώνα της Μείωσης της Βλάβης εντάσσεται και η Χορήγηση Ναλοξόνης σε Χρήστες Εξαρτησιογόνων Ουσιών. Δυστυχώς, 69.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από υπερβολική δόση οπιοειδών και μόνο σε διεθνές επίπεδο.
Για την πρόληψη της υπερβολικής χρήσης οπιοειδών και για τη μείωση των θανάτων (εμμέσως) από υπερβολική χρήση προέκυψαν διάφορες παρεμβάσεις. Μία από αυτές είναι η χορήγηση ναλοξόνης σε άτομα που είναι ευάλωτα ως προς την πιθανότητα υπερβολικής χρήσης ή/και σε φίλους και συγγενείς τους, σε συνδυασμό με μία βραχύχρονη εκπαιδευτική παρέμβαση.
Σημειώνεται ότι, στις 4 Νοεμβρίου 2014, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημοσίευσε κατευθυντήριες γραμμές οι οποίες συνιστούν όπως τα κράτη επεκτείνουν την πρόσβαση ναλοξόνης σε άτομα που ενδέχεται να γίνουν μάρτυρες περιστατικών υπερβολικής χρήσης στην κοινότητά τους , όπως οι φίλοι/ες, τα μέλη της οικογένειας, οι σύντροφοι των χρηστών, καθώς και το θεραπευτικό προσωπικό.
Είναι πιθανόν σε περιστατικό υπερδοσολογίας οπιοειδών να είναι παρών άλλα άτομα που κάνουν χρήση και μην ειδοποιούν ασθενοφόρο φοβούμενοι τις νομικές επιπτώσεις. Δυστυχώς όμως, οι διάφορες μέθοδοι που επιδιώκουν να εφαρμόσουν – όπως ενέσιμη χορήγηση κοκαΐνης ή αλατιού και το κρύο μπάνιο – δεν σώζουν το άτομο (Strang Bird & Parmar, 2013[1]).
Το EMCDDA (2015) μετά από ανασκόπηση της βιβλιογραφίας κατέληξε ότι υπάρχουν στοιχεία ότι η εκπαιδευτική παρέμβαση με τη χορήγηση ναλοξόνης μειώνει τη θνησιμότητα που συνδέεται με την υπερβολική χρήση.
Ανακαλύφθηκε και κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε το πρώτο διάλυμα ναλοξόνης για ενδοφλέβια, ενδομυϊκή και υποδόρια ένεση το 1971.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) πρόσθεσε τη ναλοξόνη στον κατάλογο πρότυπο των βασικών φαρμάκων του το 1983 και τα ενέσιμα σκευάσματα ναλοξόνης δεν είναι πατέντα από το 1985.
Η χρήση της ναλοξόνης από άτομα (όχι εργαζόμενους υπηρεσιών υγείας) σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης μπορεί να διευκολυνθεί από σκευάσματα ρινικής χορήγησης.
Η παροχή ναλοξόνης σε χρήστες (take-home naloxone/ www.emcdda.europa.eu/topics/naloxone_en) έχει προταθεί από το Advisory Council on the Misuse of Drugs στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2000.
Η Γαλλία κυκλοφόρησε πιλοτικά ένα ρινικό σπρέι ναλοξόνης το 2016. Ένα ρινικό σπρέι εγκρίθηκε το 2017 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μάρκετινγκ σε όλη την Ε.Ε. και αυτό το φάρμακο έχει εισαχθεί σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες από τις αρχές του 2018.
Στην παρούσα φάση, η προσέγγιση αυτή εφαρμόζεται από τις εξής 9 Ευρωπαϊκές χώρες: Δανία, Γερμανία, Εσθονία, Ισπανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Γαλλία, Λιθουανία και Νορβηγία (EMCDDA, 2017).
www.ema.europa.eu/en/medicines/human/EPAR/nyxoid
Άτομα που κάνουν χρήση οπιοειδών και συμμετέχουν στα προγράμματα υποκαταστάσης και μείωσης της βλάβης, δύναται να λάβουν ολοκληρωμένη παρέμβαση για την παροχή ναλοξόνης (σε μορφή ρινικού σπρέι).
Η ΑΑΕΚ έχει εκπονήσει κατευθυντήριες γραμμές για εφαρμογή της δράσης! Μάθε περισσότερα εδώ:
https://www.naac.org.cy/el/programmata-meiosi-vlavis
Την Εθνική Στρατηγική μπορείς να τη βρεις εδώ: www.naac.org.cy/el/ethniki-stratigiki
Η ΟΦΣΕΑ αφουγκραζόμενη τις κοινωνικές ανάγκες της χώρας μας απαιτεί και επιδιώκει την εφαρμογή των προνοιών της Εθνικής Στρατηγικής για την Αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων 2021-2028 – και ασφαλώς την υλοποίηση και προώθηση των σημείων που άπτονται της Μείωσης της Βλάβης.
Είναι πολύ σημαντικό να καταγράφονται απτά στοιχεία για το πιο είναι το μέγεθος του προβλήματος. Γνωρίζοντας την πραγματική εικόνα, θα μπορεί να αντιμετωπισθεί ουσιαστικά το θέμα! Για να υπάρχουν έγκυρα συμπεράσματα για το τι ποσοστό των οδηγών είναι υπό την επήρεια η μεθοδολογία δειγματοληψίας θα πρέπει να επανασχεδιαστεί ως προς τον τρόπο συλλογής.
*Μια παράμετρος που κρίνουμε αναγκαία να ληφθεί άμεσα υπόψη είναι η μεγιστοποίηση του πληθυσμού στον οποίο φτάνουν όντως αυτά τα μέτρα. Πέραν από την αναγκαιότητα διάχυσης της πληροφόρησης, της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης των ατόμων που κάνουν χρήση, αλλά και του άμεσου περιβάλλοντος τους – επιδιώκοντας παράλληλα την αύξηση της ευαισθητοποίησης του ευρύ κοινού∙κρίνουμε αναγκαίο την καταβολή προσπάθειας όλα αυτά να διαχέονται και σε περιοχές που είναι απομακρυσμένες από την πόλη.
Η σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας των μέτρων μείωσης της βλάβης έχουν αυξηθεί. Είναι πλέον αδιαμφισβήτητο ότι η μείωση της βλάβης λειτουργεί, είναι οικονομικά αποδοτική και μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία σε μια ποικιλία παρεμβάσεων. H λήψη προληπτικών μέτρων μπορεί να επιφέρει πολλά θετικά.
Ως ΟΦΣΕΑ, πιστεύουμε στη σημαντικότητα μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης και διαχείρισης του φαινομένου των εξαρτήσεων -ουσιών και συμπεριφοράς. Οι πολιτικές Μείωσης της Βλάβης αποτελούν κομμάτι αυτής της ολιστικής προσέγγισης διαχείρισης αυτού του κοινωνικού φαινομένου. Καταδεικνύεται πως μπορούν να επιφέρουν ευεργετικά οφέλη τόσο για το ίδιο το άτομο, όσο και για ολόκληρη την κοινωνία.