Καπνός

Η φιλοσοφία μας για την πρόληψη είναι να γίνει zoom out από τις ουσίες και το κάδρο να επικεντρωθεί στους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Πιστεύουμε πως η μεταβολή του άμεσου ατομικού, κοινωνικού και οικονομικού περιβάλλοντος και η δημιουργία ενός αποτρεπτικού περιβάλλοντος για την όποια χρήση δύναται να είναι ένας από τους σημαντικότερους συμμάχους μας σε αυτή τη μάχη.  

Είναι αναγκαία η αυστηρότερη και η αποτελεσματικότερη εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας για την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους. Η εν λόγω νομοθεσία συμβάλει στην αισθητή μειώση της κατανάλωσης καπνού και κινητοποιήσει αρκετούς καπνιστές/στριες να σταματήσουν το κάπνισμα.

Αποτελεί αναμφισβήτητο δικαίωμα του κάθε πολίτη να ζει και να συναναστρέφεται σε περιβάλλον απαλλαγμένο από καπνό. Το δικαίωμα αυτό θα πρέπει να αποτελέσει ουσιαστική προτεραιότητα! Η ακούσια έκθεση στον καπνό του τσιγάρου (ενός ισχυρού μείγματος δηλητηρίων, τοξίνων, και καρκινογόνων ουσιών) δύναται επίσης να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, ακόμη και στην απώλεια ζωής. Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να προστατεύονται οι πολίτες της από τις συνέπειες των εξαρτησιογόνων ουσιών.

Είναι αναγκαία η επέκταση και η εφαρμογή προληπτικών δράσεων για τον καπνό. Ως ΟΦΣΕΑ τασσόμαστε σύμμαχος της ΑΑΕΚ και υπέρμαχος της Εθνικής Στρατηγικής για την Αντιμετώπιση της Εξάρτησης από Παράνομες Ουσίες και την Επιβλαβή Χρήση Αλκοόλ 2021-2028.

Πρόληψη

Στον κεντρικό άξονα της πρόληψης πρέπει να υπάρχει το άτομο (βιοψυχοκοινωνική προσέγγιση) και ασφαλώς η κοινωνική διάσταση της χρήσης και των εξαρτητικών συμπεριφορών.

Για να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις ουσιαστικά ένα πρόβλημα, πρέπει να γνωρίζεις ποιες συνθήκες το προξενούν και συμβάλουν στην ανάπτυξη του. Η κατανόηση του κάτω από ποιες συνθήκες άτομα κάθε ηλικίας κάνουν χρήση ουσιών, νόμιμων ή παράνομων, είναι μια σημαντική και αναγκαία πληροφόρηση που χρειάζεται να λαμβάνεται υπόψιν για τον σχεδιασμό αποτελεσματικών στρατηγικών αντιμετώπισης.

 

Η ολιστική προσέγγιση του μοντέλο της Δημόσιας Υγείας μάχεται και για τον περιορισμό των πιθανοτήτων ένα άτομο να οδηγηθεί εξαρχής στη χρήση ουσιών.

Θεραπεία

Υπάρχουν στην Κύπρο Προγράμματα Διακοπής του Καπνίσματος;

Ενδιαφέρεσαι να ενημερωθείς σχετικά με τις συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία ή να διακόψει το κάπνισμα; Μπορείς να επικοινωνήσεις με τις Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας στη δωρεάν τηλεφωνική γραμμή 1431.

Υπάρχουν προγράμματα με ομαδικές και ατομικές παρεμβάσεις και υποστήριξη για τη διακοπή του καπνίσματος διαμέσου συμβουλευτικής και φαρμακευτικής παρέμβασης (μέσω χρήσης εμπλάστρων νικοτίνης).

 

 Που μπορώ να βρω κλινικές διακοπής καπνίσματος;

·         Επαρχία Λευκωσίας

·         Επαρχία Λεμεσού

·         Επαρχία Πάφου

·         Επαρχία Λάρνακας

 

·         Επαρχία Αμμοχώστου

Κάπνισμα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ, WHO) όρισε την 31η του Μάη ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (World No Tobacco Day) για να μας υπενθυμίζει κάθε χρόνο τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.

Το κάπνισμα αποτελεί το υπ’ αριθμό ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι καπνιστές παγκοσμίως είναι 1.2 δις και από αυτούς πάνω από 8.000.000 πεθαίνουν κάθε χρόνο, ενώ οι θάνατοι αυτοί μπορούν να προληφθούν. Στην Ευρώπη 650,000 άνθρωποι ετησίως χάνουν τη ζωή τους από το κάπνισμα. 

Η αντιμετώπιση του καπνίσματος χρειάζεται να είναι σύνθετη και πολύπλευρη για να είναι αποτελεσματική!

 

Το κάπνισμα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας, που έχει άμεσο αντίκτυπο στην υγεία και στην ποιότητα ζωής των πολιτών.

Περαιτέρω, θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η εξάρτηση από τη νικοτίνη, όπως και άλλες εξαρτητικές συμπεριφορές, αποτελεί σύμπτωμα μιας ευρύτερης παθογένειας της κοινωνίας και όχι πρωτογενές αίτιο. Συνεπώς, η αντιμετώπιση της εξάρτησης χρειάζεται να γίνεται ολοκληρωμένα και πολυεπίπεδα, με το συντονισμό και τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, τόσο του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού τομέα, συμπεριλαμβάνοντας παράλληλα και την ατομική πρωτοβουλία.

Εξάλλου, σύμφωνα και με τον Π.Ο.Υ., η εξάρτηση από τη νικοτίνη είναι μία ασθένεια, που θα πρέπει να διαγιγνώσκεται και να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο, όπως και οι άλλες μακροχρόνιες παθήσεις.

Στη βάση των πιο πάνω η Οργάνωση Φίλων και Συγγενών Εξαρτημένων Ατόμων (ΟΦΣΕΑ) διεκδικεί τα εξής:

  • Παροχή επιλογών θεραπείας της εξάρτησης από τη νικοτίνη, στα πλαίσια της δωρεάν δημόσιας υγείας.
  • Ποιοτική ενίσχυση των υφιστάμενων προγραμμάτων διακοπής καπνίσματος, με εξειδικευμένο προσωπικό και αναβάθμιση των κτιριακών τους εγκαταστάσεων και υλικοτεχνικών υποδομών.
  • Επέκταση των προγραμμάτων διακοπής καπνίσματος σε όλες τις πόλεις.
  • Εισαγωγή των θεραπευτικών σκευασμάτων για το κάπνισμα στο ΓεΣΥ.
  • Εκπόνηση και υιοθέτηση από την πολιτεία κατευθυντήριων γραμμών για τη θεραπεία της εξάρτησης από τη νικοτίνη, με βάση τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα.
  • Αυστηρότερο έλεγχο από την πολιτεία για την εφαρμογή της νομοθεσίας που αφορά το κάπνισμα.
  • Εξέλιξη και τροποποίηση υφιστάμενης νομοθεσίας με σκοπό τη δημιουργία περισσότερων χώρων απαλλαγμένων από καπνό καθώς και κουλτούρας που να προωθεί ότι το μη-κάπνισμα, αποτελεί επιλογή αλλά και αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη.
  • Επιμόρφωση πωλητών καπνικών προϊόντων με σκοπό τη μη πώληση καπνού σε άτομα κάτων των 18 ετών.
English EN Ελληνικά EL