Το αλκοόλ είναι μια νόμιμη ουσία συχνά τη συναντάμε στην καθημερινή μας ζωή η οποία να μπορεί επίσης να προκαλέσει εξάρτηση. Το αλκοόλ είναι μια ευρέως διαδεδομένη ψυχοδραστική ουσία που καταναλώνεται σε παγκόσμια βάση και χαρακτηρίζεται από τοξικές και εξαρτησιογόνες ιδιότητες (Flor & Gakidou, 2020). Η κατανάλωση αλκοόλ έχει σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία των ανθρώπων και αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου για την επιδείνωση ορισμένων ασθενειών (Griswold et al., 2018).
Η συχνότητα κατανάλωσης του αλκοόλ φαίνεται να επηρεάζεται από τις κοσμικές τάσεις και τις πολιτικές στάσεις κάθε κοινωνίας (Liu et al., 2019). Το κοινωνικό ποτό (social drinking) είναι ένας σημαντικός όρος που χρησιμοποιείτε στην υπάρχουσα βιβλιογραφία.
Το αλκοόλ και οι αρνητικές του επιπτώσεις αποτελούν παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη και επιδείνωση πολλών προβλημάτων υγείας παγκοσμίως (WHO, 2019b). Είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η κοινωνία και τα υπεύθυνα άτομα χάραξης πολιτικής πρέπει να σχεδιάσουν οδηγίες και να εκπαιδεύσουν τον εαυτό τους και την κοινωνία άμεσα σχετικά με τη χρήση αλκοόλ, αλλά και για τις επιλογές θεραπείας (Εθνική Επιδημιολογική Έρευνα για το Αλκοόλ και τις Συναφείς Καταστάσεις-III (NESARC-III, 2015).
Τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα και δυσλειτουργίες ως αποτέλεσμα της χρήσης αλκοόλ είναι σημαντικό να ενθαρρύνονται να αναζητούν βοήθεια και θεραπεία (Grant et al., 2015a).
Για τη θεραπεία της κατάχρησης αλκοόλ και των συνεπειών της, πρέπει να αναπτυχθούν αποτελεσματικές παρεμβάσεις ώστε να μπορούν να εμποδίσουν ή να καθυστερήσουν την έναρξη της κατανάλωσης αλκοόλ σε άτομα που δεν έχουν αρχίσει ακόμη να πίνουν και άτομα που ήδη έχουν αρχίσει να καταναλώνουν αλκοόλ (Rehm, 2011). Είναι σημαντικό να υπάρχει ένα σύστημα υγείας που μπορεί να παρέχει συνεχή, έγκαιρη και κατάλληλη θεραπεία και αποκατάσταση (Lee, 2019).
Τέλος, η πολιτική για το αλκοόλ θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ και των προβλημάτων της. Μερικές εισηγήσεις που θα μπορούσαν να ενσωματωθούν είναι πολιτικές που συμβάλουν στη μείωση της προσβασιμότητας στο αλκοόλ, η θέσπιση προγραμμάτων βραχυπρόθεσμης παρέμβασης (Lee, 2019).
Η παγκόσμια κατανάλωση αλκοόλ είναι ιδιαίτερα υψηλή! Περίπου 3,1 δισεκατομμύρια άτομα άνω των 16 ετών κατανάλωσαν αλκοόλ το 2016. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ/WHO) περίπου 2,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως παρουσίασαν κατάχρηση αλκοόλ (WHO, 2019).
Τα στοιχεία του ΠΟΥ για το 2016 έδειξαν ότι η συνολική κατά κεφαλήν κατανάλωση αλκοόλ ήταν στα 6,4 λίτρα για άτομα άνω των 15 ετών. Οι παραπάνω αριθμοί αναφέρονται στους πληθυσμούς μόνο των τριών μεγάλων περιοχών της Ευρώπης, του Δυτικού Ειρηνικού και της Αμερικής. Η περιοχή της Ευρώπης (9,8 λίτρα / ανά κεφάλαιο) έχει την πρώτη θέση στην κατανάλωση αλκοόλ.
Τα επιδημιολογικά δεδομένα για την κατανάλωση αλκοόλ είναι σημαντικός παράγοντας παρότρυνσης για την ανάπτυξη μιας πολιτικής για τη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ (Lee, 2019).
Τι προνοεί η κυπριακή νομοθεσία;
Το όριο ηλικίας πρόσβασης και κατανάλωσης αλκοόλ στην Κύπρο είναι τα 18 έτη. Δες εδώ τι προνοεί η κυπριακή νομοθεσία και τον περί Πωλήσεως Οινοπνευματωδών Ποτών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2020 (Ν. 87(I)/2020).
Είδος αλκοολούχου ποτού
Όσο για το είδος του αλκοόλ που τείνουν να καταναλώνουν τα άτομα, το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού προτιμά οινοπνευματώδη ποτά, όπως μπύρα και κρασί (WHO, 2019b). Τα άτομα που υποβλήθηκαν σε θεραπεία στην Κύπρο το 2016 κατανάλωναν – κατά σειρά προτίμησης: ουίσκι, βότκα, κονιάκ και ακολουθούν μπύρα, κρασί και ούζο/ζιβανία (NAAC, 2017).
Φύλο
Η σχετική βιβλιογραφία υπογραμμίζει ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των ατόμων που καταναλώνουν αλκοόλ με βάση το φύλο τους (Pettinati et al., 2000). Οι άντρες τείνουν να καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ από τις γυναίκες, ενώ όταν οι γυναίκες πίνουν αλκοόλ είναι πιθανόν να καταναλώσουν λιγότερο από τους άνδρες.
Αλκοόλ σε αριθμούς, Κύπρος
Η τελευταία έρευνα της Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ, 2019) ανάμεσα σε άλλα σημειώνει τα εξής:
* Mαθητές/τριες στην Κύπρο φαίνεται να επιδεικνύουν υψηλότερη συχνότητα κατανάλωσης αλκοόλ σε σύγκριση με τους μαθητές/τριες στην Ευρώπη, αλλά η ποσότητα που καταναλώνουν φαίνεται να είναι μικρότερη.
* Οι μαθητές/τριες στην Κύπρο εκτιμούν ότι η πρόσβασή τους σε αλκοόλ είναι πολύ πιο εύκολη σε σχέση με συνομήλικα άτομα τους από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στην πραγματικότητα, η δυνατότητα πρόσβασης των εφήβων στο αλκοόλ στην Κύπρο υπερβαίνει τον μέσο όρο των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών.
* Κατά το 2019, 271 άτομα αναζήτησαν θεραπεία λόγω κατάχρησης αλκοόλ. Κυρίως, τα άτομα που αναζήτησαν βοήθεια ανήκαν στην κατηγορία των χρηστών μέσης και τρίτης ηλικίας (αυτό είναι ένα διαχρονικό δεδομένο που παρουσιάζεται).
* Υπολογίστηκε ότι περίπου το 4,5% του πληθυσμού στην Κύπρο παρουσιάζει εξάρτηση από το αλκοόλ.
* Από τους ελέγχους της αστυνομίας προκύπτει ότι περίπου ένας στους δέκα καταγγέλλεται για υπέρβαση του επιτρεπτού ορίου αλκοόλ.
* Κάθε έτος, περίπου 52 άτομα στην Κύπρο χάνουν τη ζωή τους λόγω προβλημάτων στο ήπαρ και 82 άτομα εξαιτίας της χρήσης αλκοόλ εκδηλώνουν καρκίνο. Το 2019, επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε θανατηφόρα ατυχήματα, συμπεριλαμβανομένων οδηγών, συνεπιβατών και πεζών, λόγω της επίδρασης του αλκοόλ.
Εδώ μπορείς να βρεις περισσότερες πληροφορίες για τη αναφερόμενη έρευνα, παλαιότερες έρευνες, αλλά και επικείμενες.
Αρκετές χώρες έχουν θέσει όριο ηλικίας για την κατανάλωση αλκοόλ. Για τις περισσότερες χώρες, το όριο ηλικίας είναι 18 ετών και άνω, ωστόσο ορισμένες χώρες ορίζουν το όριο ηλικίας στα 21 έτη και άνω.
Χώρες με χαμηλότερο ή μεσαίο κοινωνικοοικονομικό εισόδημα τείνουν να έχουν χαμηλότερο όριο ηλικίας (ΠΟΥ, 2019β).
Κάλεσε στο 1402!
Μια αποτελεσματική Στρατηγική Πρόληψης πρέπει να εστιάζεται τόσο στην ατομική διάσταση – με βιοψυχοκοινωνική προσέγγιση, όσο και στην κοινωνική πτυχή της χρήσης και της εξάρτησης. Στόχος της πρέπει να είναι να κατανοήσει υπό ποιες συνθήκες άτομα κάθε ηλικίας αναζητούν ουσίες, είτε νόμιμες, είτε παράνομες.
Η ΟΦΣΕΑ είναι υπέρμαχη της ολιστικής προσέγγισης του προβλήματος των εξαρτήσεων όπως προτείνει το μοντέλο Δημόσιας Υγείας. Οι στόχοι και οι πρακτικές που ακολουθούνται για τις εξαρτήσεις νόμιμες και παράνομες πρέπει να μπορούν να είναι μετρήσιμοι και να επιφέρουν αποτελέσματα, περιορίζοντας τις αρνητικές επιπτώσεις που επιφέρουν οι εξαρτήσεις, μετριάζοντας παράλληλα τις πιθανότητες ενός ατόμου να οδηγηθεί σε αυτά τα μονοπάτια και να αναπτύξει εξάρτηση.
Αν αντιμετωπίζεις ή νομίζεις πως είσαι αντιμέτωπος με προβλήματα εξάρτησης από το αλκοόλ κάλεσε στο 1402. Με ένα απλό τηλεφώνημα μπορείς να λάβεις την ενημέρωση που χρειάζεσαι και τις σχετικές πληροφορίες για παραπομπές σε εγκεκριμένα θεραπευτικά προγράμματα.
Αν εσύ ή κάποιο άτομο από το περιβάλλον σου αντιμετωπίζεις/ει πρόβλημα με το αλκοόλ μπορείτε να αποταθείτε και στα ίδια τα Προγράμματα. Μαζεμένα μπορείς να βρεις όλα τα Προγράμματα στον Οδηγό Υπηρεσιών Θεραπείας – για τις Παράνοµες Ουσίες, το αλκοόλ και την παθολογική ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια της ΑΑΕΚ.
Αλκοόλ και Εθνική Στρατηγική για την Αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων
Η Εθνική Στρατηγική για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων περιλαμβάνει και δράσεις για τον περιορισμό των επιπτώσεων από την επιβλαβή κατανάλωση αλκοόλ.
Μια από τις κοινές ανησυχίες που μοιράζονται τα κράτη της Ευρώπης είναι η αντιμετώπιση της βλάβης που προκύπτει από την κατανάλωση και τη βαριά επεισοδιακή κατανάλωση αλκοόλ ανάμεσα στα παιδιά, στους έφηβους και στα νεαρά άτομα. Είναι αναγκαία η έμπρακτη προτεραιοποίηση της ομάδας νέων. Σε αυτή την κατηγορία συμπεριλαμβάνονται το άγεννητο παιδί, τα παιδιά, οι έφηβοι/βες, και τα νεαρά ενήλικα άτομα έως 25 ετών.
Η συγκεκριμένη οριοθέτηση μέχρι και τα 25 έτη δεν είναι αυθαίρετη, αλλά προκύπτει από τις επιστημονικές έρευνες που υποδεικνύουν ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος μέχρι αυτή την ηλικία δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί πλήρως. Αυτό ασφαλώς δεν απαλάσει το αλκοόλ από τις αρνητικές του επιπτώσεις του στις ηλικίες άνω των 25, αλλά καθιστά τα παιδιά και τα νεαρά άτομα ιδιαίτερα ευάλωτα στο αλκοόλ. Η προστασία των νέων ανθρώπων από τις επιβλαβείς επιπτώσεις του αλκοόλ είναι, επομένως, ιδιαίτερα σημαντική, και αυτό απαιτεί την υλοποίηση μιας ποικιλίας μέτρων που να απευθύνονται σε διάφορες ηλικιακές ομάδες μεταξύ των νέων.
Η υλοποίηση των όσων αναφέρει Εθνική Στρατηγική επιδιώκει να εξασφαλίσει την προστασία των παιδιών που είναι κάτω από το νόμιμο όριο ηλικίας για την κατανάλωση αλκοόλ μέσω στοχευμένων ενεργειών, αλλά και των νεαρών ατόμων που εμπίπτουν στο νόμιμο όριο ηλικίας για κατανάλωσης αλκοόλ μέσω πρακτικών αντιμετώπισης και περιορισμού της επικίνδυνης χρήσης.
Δοκίμασε την εφαρμογή Ask-4-Alcocheck
Πρόκειται για μια εφαρμογή που μέσα από διαδραστικό τρόπο σου παρέχει ενημέρωση σχετική με το αλκοόλ. Ο στόχος της είναι ευαισθητοποίηση γύρω από το θέμα, αλλά και η ανάπτυξη του αισθήματος της προσωπικής ευθύνης, κυρίως μεταξύ των νεαρών ατόμων για την κατανάλωση αλκοόλ και την οδήγηση.
Μπες εδώ και κατέβασε την εφαρμογή.
Με το γεγονός ότι το αλκοόλ είναι μια νόμιμη ουσία δεν μετριάζονται, ούτε εκμηδενίζονται οι αρνητικές συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει στον ανθρώπινο οργανισμό μας. Πιο κάτω μπορείς να βρεις ενδεικτικές συνέπειες της κατανάλωσης και της κατάχρησης αλκοόλ.
Νευροβιολογικές Επιδράσεις
Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να έχει νευροβιολογικές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό (Thayer et al., 2016). Το αλκοόλ έχει άμεσο αντίκτυπο σε διάφορους υποδοχείς νευροδιαβιβαστών, στα κανάλια ασβεστίου και καλίου, στα οπιοειδή και στον μεταιχμιακό σύστημα και στις πρωτεΐνες που ελέγχονται από το GABA στον ιππόκαμπο (Costardi et al., 2015). Επιπλέον, ο όγκος της φαιάς ουσίας φαίνεται να επηρεάζεται αρνητικά, καθώς η χρόνια χρήση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του όγκου της (Thayer et al., 2016).
Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη διάφορων προβλημάτων στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ). Οι πιο σημαντικές επιπτώσεις μπορούν να παρατηρηθούν στην αποθήκευση πληροφοριών, τη λογική συλλογιστική, τον κινητικό ασυντονισμό και τη ψυχοκινητική κατάθλιψη (Costardi et al., 2015). Ακόμη, φαίνεται να συνδέεται με καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων (Lim et al., 2017).
Λόγω των πιο πάνω επιπτώσεων, ενέχεται να επηρεασθεί σοβαρά το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου, μια ένδειξη που μπορεί να υποδηλώσει το επίπεδο εθισμού (Costardi et al., 2015). Αυτές οι αλλαγές στον εγκέφαλο μπορεί να επηρεάσουν τον γνωστικό έλεγχο του ατόμου (Lim et al., 2017).
Φαίνεται πως επιδράσεις στη γνωστική και εγκεφαλική λειτουργία του ατόμου μπορούν να παρουσιασθούν ακόμη και σε περιπτώσεις που δεν καταναλώνεται μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και χωρίς να παρουσιάζονται νευρολογικά ή υποτακτικά προβλήματα (Harper, 2016).
Επιδράσεις στη συμπεριφορά του ατόμου
Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις διαπροσωπικές αλληλεπιδράσεις του ατόμου. Το άτομο ενέχεται να παρουσιάσει επιθετική και εχθρική συμπεριφορά, λιγότερο επιτρεπόμενες και υποχωρητικές συμπεριφορές, συμπεριφορές ανάγκης να εκπληρώσει επιθυμίες άλλων ατόμων (people pleaser) (Franzen et al., 2018) και δυσκολία στον χειρισμό συναισθηματικής δυσφορίας (O’connor et al. , 2008).
* Ένας λόγος που παρακινεί τα άτομα να συνεχίζουν την κατανάλωση αλκοόλ είναι οι θετικές συσχετίσεις που μπορεί να είχαν με αυτή τη συμπεριφορά. Για παράδειγμα, είναι πιθανόν να σύνδεσαν την κατανάλωση αλκοόλ με αισθήματα ηρεμίας ή/και με περισσότερες πιθανότητες κοινωνικοποίησης (Ham et al., 2012; Nicolai et al., 2010).
Τα αποτελέσματα σχετικά με τις επιπτώσεις της κατανάλωσης οινοπνεύματος έδειξαν ότι οι πολιτικές ελέγχου του αλκοόλ πρέπει να αναθεωρηθούν και οι κυβερνήσεις πρέπει να προσπαθήσουν να μειώσουν την κατανάλωση στον γενικό πληθυσμό (Griswold et al., 2018).
Διαταραχή του ύπνου
Οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει η κατανάλωση αλκοόλ σε ορισμένους νευροδιαβιβαστές μπορεί εν μέρει να εξηγήσει αλλαγές στην ποιότητα και στον χρόνο ύπνου (Garcia & Salloum, 2015). Ο αντίκτυπος και η επίδραση που θα μπορούσε να έχει στον ύπνο το αλκοόλ φαίνεται να συσχετίζεται από την ποσότητα που θα καταναλωθεί (Garcia & Salloum, 2015).
Η αϋπνία και η διαταραχή του ύπνου είναι ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο σε άτομα που μπορεί να έχουν δυσλειτουργική σχέση με το αλκοόλ. Αυτά με τη σειρά τους ενέχεται να συμβάλλουν στην αύξηση των υποτροπών και των αυτοκτονικών ιδεασμών (Brower, 2015). Πρόσθετα, άτομα με συμπτώματα αϋπνίας είναι πιθανό να καταναλώσουν αλκοόλ για να βοηθηθούν στο να κοιμηθούν (Kolla et al., 2014).
Τα άτομα που παρουσιάζουν διαταραχές ύπνου θα ήταν καλό να αξιολογούνται για πιθανή χρήση ή/και κατάχρηση αλκοόλ (Garcia & Salloum, 2015), καθώς αυτό μπορεί να είναι ένας ενδεικτικός παράγοντας (Zhabenko et al., 2012).
Μη σσφαλής σεξουαλική ζωή
Το αλκοόλ είναι ένας παράγοντας που μπορεί να ενισχύσει τη μη υγιή σεξουαλική συμπεριφορά (Xu & Chaloupka, 2011). Σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση 30 πειραματικών ερευνών, η χρήση αλκοόλ φαίνεται να συνδέεται με σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις λόγω σεξουαλικής συμπεριφοράς υψηλού κινδύνου (Scott-Sheldon et al., 2016). Συγκεκριμένα, το αλκοόλ φαίνεται να σχετίζεται με τη σεξουαλική επαφή χωρίς προστασία (Scott-Sheldon et al., 2016; Wilson & Albarracín, 2015).
Εάν το αλκοόλ αναγνωριστεί και αντιμετωπιστεί ως ένας από τους κύριος παράγοντες μη ασφαλών σεξουαλικών συμπεριφορών, τότε θα αναπτυχθούν πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις για τη διαχείριση σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων (WHO, 2019; Scott-Sheldon et al., 2016).
Περισσότερα για τη σεξουαλική υγεία μπορείς να μάθεις εδώ.
1402
Με ένα απλό τηλεφώνημα μπορείς να λάβεις ενημέρωση &
σχετικές πληροφορίες για εγκεκριμένα θεραπευτικά προγράμματα!
Επιδράσεις στην επιδερμίδα
Τα πρώτα κλινικά σημάδια κατάχρησης αλκοόλ – αλλά και άλλων ουσιών – μπορούν να παρουσιαστούν με αλλαγές στο δέρμα (Liu et al., 2010). Η εξάρτηση από το αλκοόλ, καθώς και από άλλες ουσίες, συνδέονται με την ανάπτυξη δερματικών παθήσεων και με την επιδείνωση των ήδη υπαρχόντων (S.W. Liu et al., 2010).
Φαίνεται να υπάρχει στατιστικά σημαντική συσχέτιση της πρόσληψης αλκοόλ και της έναρξης της ψωρίασης (Kazakevich et al., 2011). Σημαντική θετική συσχέτιση του αλκοόλ φαίνεται να υπάρχει επίσης με την παρουσία μελανώματος και με τον κίνδυνο ανάπτυξης μη μελανωματικού καρκίνου του δέρματος (Beckenbach et al., 2015). Ο εντοπισμός αυτών των κλινικών ενδείξεων θα μπορούσε να βοηθήσει στην έγκαιρη παρέμβαση και θεραπεία της εξάρτησης (Liu et al., 2010).
Οικονομικές συνέπειες
Η οικονομική επιβάρυνση περιλαμβάνεται μεταξύ των άλλων στις αρνητικές επιπτώσεις της κατάχρησης αλκοόλ (Rehm, 2011). Το κόστος επηρεάζει τα άτομα, το στενό τους περιβάλλον, αλλά και την κοινωνία στο σύνολό της (Rehm, 2011). Το κόστος των αλκοολούχων ποτών φαίνεται να σχετίζεται αρνητικά με τα επίπεδα κατανάλωσης, τόσο στον γενικό πληθυσμό, όσο και σε ομάδες υψηλού κινδύνου όπως άτομα με δυσλειτουργική σχέση με το αλκοόλ ή άτομα στην εφηβεία και τα νεαρά ενήλικα άτομα (Xu & Chaloupka, 2011).
Αυτά τα αποτελέσματα συσσώρευσαν τους αυξημένους κινδύνους και ανάγκες για τη σωματική και ψυχική υγεία, καθώς και από τις κοινωνικές βλάβες που επηρεάζονται από την παρατεταμένη κατάχρηση αλκοόλ (Rehm, 2011). Το οικονομικό κόστος που συνδέεται με τη χρήση αιθανόλης φαίνεται να αντιστοιχεί στο 1 έως 3 τοις εκατό του συνολικού εγχώριου προϊόντος σε χώρες με υψηλό εισόδημα (Rehm et al., 2015). Επομένως, η αύξηση του κόστους των αλκοολούχων ποτών θα βοηθούσε στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων τόσο της κατάχρησης, όσο και της χρήσης (Xu & Chaloupka, 2011).
Τα αποτελέσματα της διαχείρισης της κατάχρησης αλκοόλ θα ήταν σίγουρα πιο θετικά εάν το στίγμα που το συνοδεύει μειωνόταν, καθώς τα άτομα ενέχεται να έχουν περισσότερες πιθανότητες να συνδεθούν με προγράμματα θεραπείας νωρίτερα (Connor et al., 2016).
Κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και στην περίοδο θηλασμού
Η κατάχρηση και η χρήση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις όταν καταναλώνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (Corrales-Gutierrez et al., 2020; Ornoy & Ergaz, 2010). Δύναται να ευθύνεται για μια σειρά μόνιμων σωματικών και νευρογνωστικών ανωμαλιών, οι οποίες είναι γνωστές ως φάσμα διαταραχής εμβρυϊκού αλκοολισμού (FASD), συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων διαγνώσεων συνδρόμου εμβρυϊκού αλκοολισμού (FAS), μερικού FAS και νευροαναπτυξιακής διαταραχής λόγω έκθεσης στο αλκοόλ.
Το αλκοόλ μπορεί να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη διαφόρων μητρικών και εμβρυϊκών επιπλοκών. Μερικά από αυτά είναι ο ενδομήτριος εμβρυϊκός θάνατος, το χαμηλό βάρος γέννησης, η άμβλωση, ο πρόωρος τοκετός (Bortolotti et al., 2020).
Το ΚΝΣ και άλλα όργανα τόσο του εμβρύου ή του αναπτυσσόμενου εμβρύου μπορεί να επηρεαστούν από το αλκοόλ (Ornoy & Ergaz, 2010). Οι εμβρυοτοξικές επιδράσεις μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τη δόση, τη διάρκεια και το στάδιο ανάπτυξης του εμβρύου κατά την έκθεση (Ornoy & Ergaz, 2010).
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι επαγγελματίες υγείας να ενημερώνουν επαρκώς τις έγκυες γυναίκες για τις σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις του αλκοόλ -κάτι που φαίνεται ότι εν μέρει συμβάλει στον περιορισμό της κατανάλωσης (Coathup et al., 2017; Corrales-Gutierrez et al., 2020).
Μελλοντικές Μητέρες
Παρά το γεγονός ότι οι ερευνητές αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία που να υποδεικνύουν αρνητικές επιπτώσεις της χαμηλής-μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ στο έμβρυο, συνιστάται στις μελλοντικές μητέρες, εγκύμονούσες και θηλάζουσες να επιδιώκουν τη μη κατανάλωση αλκοόλ πριν τη σύλληψη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, προκειμένου να αποφευχθούν όλοι πιθανοί κίνδυνοι. Η ασφαλέστερη πρακτική κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων, σύμφωνα με την επίσημη σύσταση που προτείνεται είναι η απόλυτη αποχή από αλκοολούχα ποτά, μαζί με την αποφυγή έκθεσης στο ενεργητικό ή παθητικό κάπνισμα.
Η Οργάνωση Φίλων & Συγγενών Εξαρτημένων Ατόμων (ΟΦΣΕΑ) και ο Σύνδεσμος Ασθενών Ήπατος και Φίλων Κύπρου ‘ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ’ τρέχουν μια έρευνα με τίτλο: Το όνομα μου είναι Αλκοόλ. Περιλαμβάνει 10 απλές ερωτήσεις. Σκοπός της έρευνας είναι καταγραφή των επιπέδων χρήσης αλκοόλ στην Κύπρο και η ανάδειξη των αναγκών διαχείρισης. Ψάχνουμε άτομα 18-40 ετών. Η διάρκεια συμπλήρωσης δεν ξεπερνάει τα 2 λεπτά.
Η συμμετοχή σου θα είναι πολύτιμη!