Μόλυνση ανάμεσα σε χρήστες

Ηπατίτιδας Γ'

Η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών δύναται να συσχετιστεί άμεσα και έμμεσα με μια σωρεία αρνητικών συνεπειών, τόσο σε επίπεδο υγείας, όσο και σε επίπεδο κοινωνίας. Ο όγκος των αρνητικών συνεπειών της χρήσης μπορεί να είναι αρκετά μεγαλύτερος σε άτομα που κάνουν ή έκαναν χρήση οπιοειδών ή/και άλλων διεγερτικών ουσιών και άτομα που κάνουν ή έκαναν ενέσιμη χρήση οποιασδήποτε ουσίας. Δυστυχώς, μια αρνητική απόρροια της χρήσης ουσιών μπορεί να είναι και η μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων, όπως ο ιός του HIV και της Ηπατίτιδας Γ.

Το Τμήμα Παρακολούθησης (ΕΚΤΕΠΝ) της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ) σε έρευνα του κατέγραψε πως πέραν από το μισό πληθυσμό (53,9%) του δείγματος που ενδοφλέβια χρήση, έστω και μια φορά στη ζωή και εξετάστηκαν, βρέθηκαν θετικοί στην Ηπατίτιδα Γ. Οι πραγματικοί αριθμοί όμως υπολογίζονται να είναι μεγαλύτεροι, καθώς εκτιμάται πως υπάρχουν άτομα που είναι θετικοί αλλά δεν εξετάζονται.

Για την επιτυχή αντιμετώπιση της Ηπατίτιδας Γ είναι αναγκαία η αύξηση των εξετάσεων και των διαγνώσεων του ιού και η αποσαφηνοποίηση της διαδικασίας παραπομπής των ατόμων που κάνουν χρήση ουσιών στη θεραπεία για Ηπατίτιδα Γ.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας προχώρησε στην έκδοση σχετικού toolkit, το οποίο μπορείς να βρεις εδώ: www.emcdda.europa.eu/news/2021/emcdda-launches-new-resources-help-european-countries-beat-viral-hepatitis_en

Η ΟΦΣΕΑ σύμμαχος της ΑΑΕΚ και υπέρμαχος της υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής για Αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων 2021- 2028, εργάζεται και τάσσεται υπέρ της εφαρμογής των προνοιών που περιλαμβάνονται σε αυτή. Η Εθνική Στρατηγική περιλαμβάνει και πρόνοιες για την πρόληψη της εξάπλωσης των λοιμωδών νοσημάτων.

Οι πρόνοιες πρακτικών Μείωσης της Βλάβης συμβάλουν στη διαχείριση αυτού του πολύ σημαντικού θέματος. Παραδείγματα αυτών είναι:

■  Η πολιτική για τη διάθεση ειδικών διαγνωστικών τεστ για τα λοιμώδη νοσήματα (rapid tests) σε όλα τα θεραπευτικά προγράμματα.

■ Πρόσβαση σε μηχανές αυτόματης διάθεσης συριγγών επιδιώκοντας την αύξηση της πρόσβασης των ατόμων που κάνουν χρήση ενέσιμων ουσιών σε αποστειρωμένα εργαλεία και τη μείωση της μετάδοσης των λοιμωδών νοσημάτων.

■ Ύπαρξη Κινητής Μονάδας Μείωσης της Βλάβης “Care Zone”. Η Μονάδα πέραν από την παροχή πληροφόρησης έχει τη δυνατότητα διενέργεια ειδικών διαγνωστικών τεστ για λοιμώδη νοσήματα (HIV, HCV, HBV). Πρόσθετα, παρέχει είδη προσωπικής υγιεινής και προφυλακτικών.

Αντιμετώπιση του ιού της Ηπατίτιδας Γ (HCV) στην Κύπρο

Ανάμεσα στα άλλα που θα ήταν ωφέλιμο για τη δημόσια υγεία να γίνει είναι η στόχευση και η υλοποίηση του Εθνικού Σχέδιου Δράσης για εκρίζωση της Ηπατίτιδας Γ στην Κύπρο.

Με βάσει τη Μονάδα Επιδημιολογική Επιτήρησης Μεταδοτικών Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας, για την περίοδο 2005-2018, στην Κύπρο έχουν καταγραφεί 332 περιστατικά Ηπατίτιδας Γ.

Ως ΟΦΣΕΑ, ασπαζόμαστε τους άξονες και δράσεις του Εθνικού Σχέδιου Δράσης που έχουν τεθεί!

Είναι αναγκαίο να υπάρχει απεικόνιση και αξιολόγηση των υπαρχουσών υγειονομικών δομών που σχετίζονται με τη διάγνωση, παρακολούθηση και θεραπεία ατόμων με Ηπατίτιδα Γ. Η καταγραφή της κατάστασης συμβάλει στην ανάπτυξη καλύτερα σχεδιασμένων παρεμβάσεων, χαρακτηριστικό που μπορεί να επιφέρει περισσότερα οφέλη.

Πρόσθετα, είναι σαφής η ανάγκη για αγωγή της υγείας, της πρόληψη και της ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού.

Ι. Σε αυτό μπορεί να συμβάλει η διάχυση της ενημέρωσης και η εισαγωγή και ανάπτυξη ειδικών μέτρων πρόληψης σε άτομα που κάνουν χρήση ενδοφλέβιων ουσιών, σε άτομα που βρίσκονται σε σωφρονιστικά ιδρύματα και σε ειδικούς πληθυσμούς (μειονοτικές ομάδες, πρόσφυγες-προσφύγισσες και μετανάστες/στριες κ.ά.).

ΙΙ. Η ενημέρωση και η πρόληψη του γενικού πληθυσμού με ιδιαίτερη έμφαση την κατάρτιση της νεολαίας μπορεί πάντα να βελτιστοποιήσει το κάθε ζήτημα και να δημιουργήσει ελπίδες για μακροχρόνιες αλλαγές στο μέλλον.

ΙΙΙ. Συνεχιζόμενη εκπαίδευση και κατάρτιση του ιατρικού/νοσηλευτικού προσωπικού που εργάζεται σε χώρους παροχής υπηρεσιών φροντίδας υγείας και ιδιαίτερα στους ιατρούς και νοσηλευτές/τριες πρώτης επαφής και στο προσωπικό ειδικών μονάδων.

Ως ΟΦΣΕΑ, πιστεύουμε όντως πως η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία! Οι προσυμπτωματικοί έλεγχοι είναι πάντα δυνατά όπλα στη φαρέτρα της ατομικής και δημόσιας υγείας. Πιστεύουμε στην αναγκαιότητα ανάπτυξης και προώθησης προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου στο γενικό πληθυσμό αλλά και σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Στην τελευταία ομάδα εντάσσονται και άτομα που έκαναν ή κάνουν χρήση  ενδοφλεβίων εξαρτησιογόνων ουσιών.

Είναι απαραίτητο να τηρούνται τα διαγνωστικά πρωτόκολλα στις υπηρεσίες υγείας πρώτης επαφής σε άτομα που πρέπει να υποβάλλονται σε προσυμπτωματικό έλεγχο χωρίς καμία εξαίρεση.

Το πως το κάθε άτομο θα λάβει τις υπηρεσίες υγείας από τους ειδικούς έχει μεγάλη σημασία στον τρόπο που το ίδιο το άτομο θα διαχειριστεί την εκάστοτε κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Επομένως, είναι αναγκαία η βελτίωση της διαχείρισης των ατόμων που χρειάζονται υπηρεσίας υγείας, συνέχεια της φροντίδας και προτεραιοποίηση στα θεραπευτικά σχήματα.

Η Οργάνωση μας προσδοκάει και δηλώνει διαθέσιμη να συμβάλει σε αυτή τη μάχη με όποιο τρόπο μπορεί. Είναι αναγκαίο οι άμεσα εμπλεκόμενοι φορείς να φροντίσουν την υλοποίηση των όσων το Εθνικό Σχέδιο Δράσης προνοεί.

Χρήσιμοι συνδέσμοι για περισσότερες πληροφορίες:

Είναι αναγκαίο να γίνει θόρυβος γι’ αυτή την αθόρυβη νόσο! Η έγκυρη παρέμβαση σε τέτοια σημαντικά θέματα δύναται, να ελαχιστοποιήσει και τους αριθμούς των ανθρώπινων ζωών που επηρεάζονται από αυτά!

English EN Ελληνικά EL